کشف بیش از ۴ هزار عدد قرص غیرمجاز از یک سوپرمارکت در مشهد (۲ تیر ۱۴۰۳) دیپلماسی شهری شهرداری مشهد در بین شهرداری‌های کشور‌های عضو بریکس سرآمد است پلمب ۳۰۰ خانه شخصی زائرپذیر غیرمجاز در مشهد اعمال‌قانون ۶ هزار و ۳۷۳ خودروی حادثه‌ساز در مشهد | ۵۸ نفر در تصادفات مصدوم شدند (۲ تیر ۱۴۰۳) بهره‌برداری از ۱۰ دستگاه اتوبوس و مینی‌بوس جدیدالورود در مشهد، هم‌زمان با دهه امامت و ولایت + فیلم آغاز برداشت گندم از مزارع شهرستان مشهد آغاز شد (۲ تیر ۱۴۰۳) ماجرای روزنامه‌نگار شهید خراسانی واقعه به‌توپ‌بستن مجلس کیفیت هوای چهار منطقه کلانشهر مشهد امروز در شرایط «پاک» قرار دارد (۲ تیر ۱۴۰۳) ترافیک سنگین در بولوار کوثر، میدان فلسطین و بولوار ملک‌آباد مشهد (۲ تیر ۱۴۰۳) پاسخ شهرداری به گلایه‌های ساکنان محله مهرآباد مشهد درباره ایمنی زمان بهره‌برداری از پایانه مفتح مشهد اعلام شد وسعت درختان پیرامون کشف‌رود به ۴۵۰ هکتار خواهد رسید تصویر زشت یک باغ | نمای بیرونی باغ وحش وکیل آباد مشهد نیازمند اصلاح آمادگی شهرداری مشهد مقدس برای ایجاد «دبیرخانه مشترک تصویر ایران آینده» با محوریت مشهد آغاز به کار نخستین مجمع شهر‌ها و شهرداری‌های کشور‌های عضو پیمان بریکس در کازان روسیه (یکم تیر ماه ۱۴۰۳) ۳ ماموریت شهردار مشهد برای شرکت ساخت قطارشهری در سال ۱۴۰۳ «سهم سرانه»؛ مانع واگذاری اراضی بزرگ‌مقیاس شهرک شهید رجایی مشهد زمین جمعه‌بازار جدید خودروی مشهد تعیین شد مشهد در صدر پایش و اندازه‌گیری آلاینده‌ها در کشور کیفیت هوای ۵ منطقه کلانشهر مشهد امروز در شرایط «ناسالم» قرار دارد (۳۱ خرداد ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

مزرعه‌ای در مشهد که به دوره اشکانی بازمی‌گردد | درباره پیشینه چندصدساله محله تلگرد در منابع تاریخی

  • کد خبر: ۲۰۵۹۲۶
  • ۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۰
  • ۱۷
مزرعه‌ای در مشهد که به دوره اشکانی بازمی‌گردد | درباره پیشینه چندصدساله محله تلگرد در منابع تاریخی
درباره نام تلگرد و اینکه چرا این مزرعه را به این نام می‌شناختند، حرف‌وحدیث زیاد است و البته هیچ‌کدام از دعاوی، قابل اتکا نیست.

مرضیه ترابی | شهرآرانیوز در میان آبادی‌ها و مزارع شمال باروی قدیم مشهد که در قرن اخیر به محدوده این شهر پیوسته‌اند، «تلگرد» نامی شناخته‌شده و مشهور است؛ مزرعه‌ای که روزگاری رونق فراوان داشت و اراضی آن به‌دلیل خاک مناسب و آب کافی، محل کشت انواع محصول کشاورزی، از گندم و جو گرفته تا هندوانه، طالبی و خربزه بود. مهدی سیدی در کتاب «نگاهی به جغرافیای تاریخی شهر مشهد» به اختصار، سرگذشت تلگرد را مرور کرده و معتقد است که این مزرعه قدیمی، در گذشته روستایی آباد به نام «تیرگرد» بوده است؛ روستایی که با استناد به نام آن، شاید بتوان قدمتی طولانی برایش فرض کرد و آن را متعلق به دوره اشکانی دانست.

درباره نام تلگرد و اینکه چرا این مزرعه را به این نام می‌شناختند، نیز حرف‌وحدیث زیاد است و البته هیچ‌کدام از دعاوی، قابل اتکا نیست. نام «تیرگرد»، به‌عنوان حد شرقی مزرعه قدیمی «محراب‌خان»، در وقف‌نامه این مزرعه که در سال ۱۱۲۰ قمری (۱۰۸۷ خورشیدی) به رشته تحریر درآمده است، دیده می‌شود و از همین‌رو، می‌توان برای تاریخ تلگرد، پیشینه مستندی بالغ‌بر ۳۱۵ سال درنظر گرفت، با این حال اسناد ادوار بعد، اشاره مختصری به نام مزرعه تلگرد می‌کنند و حتی در «کتابچه تبادکان (جغرافیا و نفوس خراسان در عصر ناصری، تصحیح و تحقیق: رضا نقدی) که آبادی‌ها و مزارع فعال عصر ناصرالدین‌شاه قاجار را گزارش کرده است، اثری از تلگرد نیست؛ هرچند در آن از مزرعه «نیزه» که در مجاورت تلگرد قرار داشت، سخن به میان آمده است؛ مزرعه‌ای با دوازده خانوار جمعیت که از «هرات» و «خواف» به این ناحیه مهاجرت کرده و در «نیزه»، سکنا گزیده بودند. اما نکته‌ای که شاید از منظر تاریخی کمتر به آن توجه شده باشد، قرار داشتن تقریبی تلگرد در مسیر دروازه قدیمی و اسرارآمیز «میرعلی آمو» یا در زبان محاوره‌ای مشهدی، «میرعلیمون» است.

محله تلگرد مشهد

امین‌احمد رازی (درگذشته به سال ۱۰۱۰ قمری) در کتاب «هفت‌اقلیم» که روایتی به‌هم‌ریخته و ناقص از شرایط و وضعیت جغرافیایی و تاریخی مناطق مختلف ایران به‌دست می‌دهد، در توضیح درباره شهر «مشهد مقدس» می‌نویسد: «در جوار شهر، مزار فیض‌آثار میرعلی آموست که هرکس وز آن مرقد سوگند به دروغ خورد، البته هلاک گردد».

تاجایی‌که می‌دانیم، این مزار در امتداد دروازه‌ای به همین نام، در شمال‌شرقی مشهد و در مسیر جاده مزارع شادکن، محراب‌خان، تلگرد و نیزه قرار داشته است. اینکه آیا مزرعه تلگرد در مجاورت این مزار قدیمی قرار داشته است یا نه، ابدا معلوم و مشخص نیست، اما می‌توان صحت این ادعا را محتمل دانست که مزار میرعلی آمو، جایی در نزدیکی مزرعه تلگرد، قرار داشته است که امروز مکان آن بر ما معلوم نیست.

تلگرد به روایت اسناد

بخش‌هایی از تلگرد به‌عنوان موقوفه آستان‌قدس‌رضوی، دست‌کم از دوره قاجاریه به این‌سو، شهرت داشت و شناخته‌شده بود. نگارنده باوجود تلاش فراوان، نتوانست در متن وقف‌نامه‌های دردسترس، نشانی از تلگرد بیابد. با این حال، در محتوای برخی سند‌های موجود در مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی، مدارکی درباره فعالیت مستأجران در مزرعه تلگرد به‌چشم می‌خورد؛ مثلا سند شماره ۱۱۱۳۰۱ (متعلق به سال ۱۳۳۷ قمری/ ۱۲۹۷ خورشیدی) نشان می‌دهد که در این سال، بخشی از املاک تلگرد دراختیار مستشارالسلطنه بوده است.

تا جایی که می‌دانیم، احمدخان مشایخی، مشهور به مستشارالسلطنه، اصالتا تبریزی بود و بعد از اتمام تحصیلات، به وزارت داخله راه یافت و مدتی را در دستگاه قوام‌الدوله، والی اصفهان، سپری کرد. مستشارالسلطنه مدتی حاکم بروجرد بود و بعد‌ها به مجلس راه یافت و با آیت‌ا... سیدحسن مدرس، پیوستگی و همراهی داشت.

تلگرد

احمدخان مشایخی در سال ۱۳۴۸ خورشیدی در تهران درگذشت. ثبتِ نام او در ردیف مستأجران مزرعه تلگرد، کمی عجیب به نظر می‌رسد، اما تا جایی که به تاریخ سند مربوط می‌شود، فرد دیگری را نمی‌توان جایگزین احمدخان مشایخی کرد.

دیگر اسنادی که در آن‌ها نامی از مزرعه تلگرد برده شده است، مربوط به دوره پهلوی است. به‌عنوان نمونه می‌توان از سند شماره ۹۵۷۰۵ (نگارش‌یافته در سال ۱۳۰۹ خورشیدی) یاد کرد که مربوط‌به گزارش «تجاوز به اراضی شادکن و تلگرد توسط حاج علی‌اکبر کاویانی» و تقاضای «پیگیری تحدید حدود اراضی» ازسوی نماینده آستان‌قدس‌رضوی، یعنی میرزاعلی‌نواب احتشام‌رضوی است؛ فردی که برخی مورخان، وی را نفر دوم قیام مسجد گوهرشاد می‌دانند و پدر همسر شهید نواب‌صفوی بوده است.

مطالعه اسناد موجود نشان می‌دهد که قنات تلگرد، یکی از قنات‌های پرآب منطقه شمال مشهد بوده است؛ تاجایی‌که حتی در زمان احداث منازل مسکونی در این منطقه، این دغدغه وجود داشت که آب قنات از تعرض عموم و استفاده اختصاصی، مصون نماند. (سند ۷۶۳۶۱ در مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی).

نشانی از استاد محمدتقی شریعتی در تلگرد

به‌دلیل نبود اسناد دردسترس، دقیقا نمی‌دانیم که مزرعه تلگرد چه زمانی از اجاره مستشارالسلطنه خارج شده است، اما آنچه قطعی به‌نظر می‌رسد، اجاره بخش‌هایی از این مزرعه به محمود احمدزاده‌هروی است؛ مردی اصالتا افغانستانی که اواخر دوره قاجار به ایران مهاجرت کرده بود و درمیان مهاجران افغانستانی مقیم مشهد، اعتبار و موقعیت خاصی داشت، آن‌گونه که وقتی امان‌ا... خان، پادشاه افغانستان، در سفر به ایران وارد مشهد شد، به خانه محمود احمدزاده رفت و شبی را میهمان او بود. (مصاحبه مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران با طاهر احمدزاده).

محله تلگرد

طبق روایت سال‌خوردگان تلگرد نیز محمود احمدزاده برای رفاه حال زارعان و کارگران مشغول به کار در مزرعه تلگرد، قلعه‌ای در ابتدای اراضی آن ساخت که به‌دلیل دروازه بزرگش، شهرت فراوانی پیدا کرد.
با درگذشت محمود احمدزاده‌هروی، اجاره مزرعه تلگرد به طاهر احمدزاده‌هروی، فرزند وی، واگذار شد. او که از فعالان سیاسی و فرهنگی شهر مشهد بود، در دهه ۱۳۳۰ خورشیدی، در مزرعه تلگرد یک گاوداری تأسیس کرد. حضور طاهر احمدزاده که ارتباطات تشکیلاتی و نزدیکی با زنده‌یاد استاد محمدتقی شریعتی داشت، باعث شد بخشی از جلسات مربوط‌به کانون نشر حقایق اسلامی در منزل وی برگزار شود.

همچنین درمیان سند‌های موجود در مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی، سندی وجود دارد که پرده از برخی اقدامات سیاسی این دوره در منطقه تلگرد برمی‌دارد؛ اقداماتی که با میدان‌داری استادمحمدتقی شریعتی در مزرعه تلگرد رقم می‌خورد و البته از چشم مأموران ساواک مخفی نمی‌ماند.

ماجرا از این قرار است که، بعد از تعطیلی کانون نشر حقایق اسلامی، استاد شریعتی از نظر فضا برای فعالیت، سخت در مضیقه بود؛ به همین دلیل با کمک افرادی مانند طاهر احمدزاده، مکان‌هایی را برای سخنرانی و برگزاری جلسات درس تفسیر و پاسخ به شبهات پیدا می‌کرد. در سندی خاص که با شماره ۱۳۶۹۵۰ در مجموعه سند‌های مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی نگهداری می‌شود، گزارشی از مأمور ویژه اطلاعات داخلی ساواک وجود دارد که به حضور استادشریعتی در مزرعه تلگرد با هدف برگزاری جلسات سخنرانی اشاره می‌کند.

مسجد محله تلگرد مشهد

براساس مندرجات این سند، در آذر ۱۳۴۰ خورشیدی، تعدادی از دانشجویان دانشکده پزشکی و عضو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه مشهد، پس از برگزاری یک نشست در سالن «حبیبی» دانشکده پزشکی، مقابل باغ نادری تجمع می‌کنند تا برای استماع سخنرانی استادمحمدتقی شریعتی به تلگرد بروند. این جلسات احتمالا در یکی از ساختمان‌های قلعه تلگرد یا مزرعه طاهر احمدزاده برگزار می‌شد.

شاید بد نباشد به این موضوع اشاره کنیم که تا ابتدای دهه ۱۳۵۰ خورشیدی، فعالیت‌های احمدزاده در مزرعه تلگرد ادامه داشت. او در سال ۱۳۳۵ خورشیدی، برای دسترسی بهتر به این مزرعه، جاده جدیدی را از مسیر اراضی شادکن به‌سمت مشهد احداث کرد. این اقدام، البته با اجازه آستان‌قدس‌رضوی رقم خورد. (سند شماره ۸۱۶۱۰ مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی).

با این حال، روابط احمدزاده و آستان‌قدس در دهه ۱۳۴۰ خورشیدی، به تیرگی گرایید. گزارش‌هایی درباره دست‌اندازی وی «به قنات نوکاریز، تخریب کارخانه گچ و تعرض به اراضی مزرعه سرچشمه دوین» در مجموعه سند‌های مرکز اسناد آستان‌قدس‌رضوی به چشم می‌خورد که در سال ۱۳۴۴ خورشیدی، شـــدت و حدت بیشتری می‌یابد. (سند شماره ۲۲۰۰۹۰ مرکز اسناد آستان قدس‌رضوی).

با این حال به نظر می‌رسد که بخشی از تقابل و درگیری، ناشی از فعالیت‌های سیاسی طاهر احمدزاده بوده است که چندبار باعث بازداشت و زندانی شدن وی شد. تلگرد به‌تدریج در اواخر دهه ۱۳۴۰ خورشیدی، با اضافه شدن اراضی کوی‌طلاب به بافت شهر مشهد، به‌صورت منطقه مسکونی درآمد و در حدود یک دهه بعد، ویژگی‌های محیط روستایی خود را از دست داد، با این حال زمین‌های زراعی آن تا چند دهه بعد فعال ماند و محل کشت محصولات مختلفی بود.

تحولات اساسی در تلگرد معاصر

گفتیم که احتمالا نخستین ساکنان تلگرد در دوره معاصر، یعنی در ۱۰۰ سال گذشته، کارگران کشاورزی بودند که برای فعالیت بر روی زمین‌های زراعی این مزرعه قدیمی به تلگرد می‌آمدند. سکونت این افراد در «قلعه تلگرد»، نخستین گام در مسیر ایجاد تحول جمعیتی منطقه بود. طولی نکشید که ساکنان مزرعه، با پسوند «تلگردی» شناخته شدند؛ البته به‌دلیل تشابه اسمی مزرعه تلگرد با روستایی به همین نام، از توابع «قلندرآباد» فریمان، احتمالا نتوان همه افرادی را که نام خانوادگی آن‌ها پسوند تلگردی دارد، از اهالی این مزرعه قدیمی دانست.

یکی از تحولات مهم در ساختار جمعیتی و اقتصادی تلگرد، در نیم‌قرن اخیر، با شروع کاشت «جارو» بر روی اراضی این ناحیه و توسعه صنعت جاروبافی آغاز شد.

جاروبافی در تلگرد مشهد

طبق گفته برخی سال‌خوردگان محلی، بذر جارو را نخستین‌بار از عشق‌آباد شوروی به تلگرد آوردند و کاشتند و، چون بازدهی خوبی داشت، رغبت مردم منطقه را برای ورود به صنعت جاروبافی افزایش داد. به این ترتیب، تلگرد به قلب جاروبافی مشهد -و به ادعای برخی اهالی آن، به قلب جاروبافی خراسان و حتی ایران- تبدیل شد.

این موضوع در ایجاد کانون‌های جمعیتی جدید و ساخت زیرساخت‌های موردنیاز منطقه، مانند حمام، درمانگاه، مدرسه و... مؤثر بود. در دهه‌های اخیر، به‌همت روان‌شاد حاج‌عبدالحسین بهمن، بیمارستان ۲۲ بهمن در نزدیکی محل قلعه قدیمی تلگرد بنا شد. این بیمارستان در سال ۱۳۷۹ خورشیدی به دانشگاه آزاد اسلامی مشهد واگذار شد، اما همچنان ماهیت خیریه خود را حفظ کرده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
0
2
بله درسته این زمین‌ها از قدیم وقف بوده است پدر من کشاورز این زمین‌ها بوده حالا چطور این زمین صاحب پیدا کرده اعلا واعلم
لیلی
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
0
3
خیلی خیلی ممنون از گزارشتون
من خیلی کنجکاو بودم برای محله ای که توش بزرگ شدم که قدمتش چقدره و از کی بوجود اومده
کاش اطلاعات بیشتری بود و قابل استناد تا بتونیم تصور درستی از گذشته این محله بدست بیاریم البته همینم از هیچی بهتره
بازم ممنون از نویسنده محترم
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۴ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
0
4
مشهدی ها به گرمک وطالبی می گویند تیل گرد .در پیرامون تلگرد تیل یا همان طالبی زیاد کشت می شد و تیل های انجا بسیار شیرین بود .ما که از نزدیک زمین های تلگرد بچه بودیم گذر می کردیم .پالیز های خربزه تیل وهندوانه و گرجه بادمجان فراوان به چشم می خورد .البته در گذشته کشف رود هم که از نزدیک تلگرد می گذشت اب فراوانی داشت که امروزه خشک شده است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
5
2
نیزه مردمانی پست دارن
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۴
2
6
محله ماچه روزگارخوبی داشتیم یادش بخیر
Reza
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۳۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
13
4
۸۰ درصد جمعیت مشهد از برادران و خواهران افغان تشکیل شده . چه فرقی می‌کنه کدوم محله کجا بیشتر کجا کمتر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
افغانی هفت جدو ابادتونه
بی فرهنگ
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
اجنوی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
0
0
مردک درست صحبت کن
مصطفی
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
0
0
بزودی زود کشور تلگرد بزرگترین منطقه توریستی
اکبرقنبری
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۱ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
1
0
چه سود برپایه ی چه حساب وبرنامه ای است که اسامی قدیمی که نشان فرهنگ منطقه نیزهست عوض میشه تلگردشده طباطبایی. نیزه شده آوینی یاشهرم امام. گلشهرشده آوینی. و...
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۲ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
0
0
این محله ما چه دوران ی داشت
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۵
0
0
کشت گیاه جارو حکایت داستان‌های تمدن سیاسی و اقتصادی و همچنین پیرامونی را در بر می‌گیرد این گیاه دارای ورقه های پیچیده و برنده است و تبدیل آن به محصول کاربردی زحمت و تلاش مضاعف می طلبد سخت کوشی و آینده نگری ویژه گی فکری صاحبان این مزارع را تشریح می کند _ فرمول ماندگاری.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۱۸ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
0
2
کلا استان خراسان سرزمین دلیران شیر مردان وشیر زنانیست که تا ابد نامش در تاریخ جاودانه خواهد ماند بیشتره دلاوران ونام اوران پهلوانان خراسانی هستند باید خراسانیها به سرزمین دلیر پرورشان افتخار کنند
سید حسن مرعشی
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۳/۰۸
علاوه بر دلاور بودن مردم شهر مشهد،مهمان نواز هم هستن.همیشه پذیرای برادران عراقی خود هستن
مهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۹
0
1
محله تلگرد و گلشهر بهترین مناطق مشاهده
با مردمانی بسیار مهربان و دوست داشتنی
علی
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۶ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۹
0
0
چه قشنگ بود مشهد قديم یاد آنها روزها بخیر مردم برای سیزده بدر می‌رفتن آخر تلگرد یا پنشتن
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->